Πληροφορίες για τη Ρόδο

από την Νίκη Κεφαλά
>
Πληροφορίες

Οι νεότεροι, θυμούνται ότι η Ρόδος ήταν το όνειρο κάθε πενταήμερης εκδρομής προς το τέλος του σχολείου. Αλλά και οι λίγο μεγαλύτεροι δεν ξεχνούν τον κοσμοπολίτικο χαρακτήρα και τις τέλειες διακοπές που η Ρόδος μπορεί να προσφέρει. Η αλήθεια είναι ότι το νησί των Ιπποτών δεν αφήνει κανέναν ανικανοποίητο! Θέλετε και αριθμούς; Η Ρόδος είναι το μεγαλύτερο νησί των Δωδεκανήσων και βρίσκεται στο νότιο-ανατολικό άκρο της Ελλάδας. Έχει έκταση 1398 τετραγωνικών χιλιομέτρων, 220 χιλιόμετρα ακτογραμμή και ο πληθυσμός της είναι 115.290 κάτοικοι (απογραφή 2011). Το νησί πήρε το όνομά του από το όμορφο λουλούδι,Ρόδο.

Με την είσοδο σας στο λιμάνι, επισκεφθείτε το Μανδράκι για μια βόλτα στα επιβλητικά ιταλικά κτίρια και αν βρίσκεστε εκεί αρχές ιουνίου, θα απολαύσετε και τη γιορτή των λουλουδιών με παρέλαση αρμάτων. Κάντε στάση στο Πάρκο Ροδίνι με την όμορφη θέα στον κόλπο της Ιξιάς και αναβιώστε το παρελθόν στην αρχαία ακρόπολη. Στο κέντρο της πόλης της Ρόδου, αισθανθείτε σαν τους ιππότες, περπατώντας μέσα από τη μεσαιωνική πόλη. Συνεχίστε την περιήγησή σας με μια στάση στην Ιαλυσό με τον πανέμορφο κόλπο. Θα απολαύσετε την πλούσια βλάστηση στα χωριά Μαρίτσα και Μανδρίκιο. Θα εντυπωσιαστείτε από την Λίνδο, αλλά και από την κοιλάδα των πεταλούδων. Στην Αφάντου θα κολυμπήσετε στην απέραντη παραλία. Μια στάση αξίζει και το γραφικό χωριό του Αρχάγγελου. Στην Καλλιθέα και το Φαληράκι θα απολαύσετε τα κρυστάλλινα καθαρά νερά και την ατέλειωτη διασκέδαση (ναι, μέχρι το πρωί!).

Θα... φάτε καλά, καθώς παραδοσιακά προϊόντα του νησιού είναι τα δημητριακά, τα φρούτα (καρπούζι, πεπόνι, πορτοκάλια κ.α), οι ελιές, το μέλι, τα γαλακτοκομικά, το ελαιόλαδο, το κρασί αλλά και ο καπνός. Τα εξαιρετικά κρασιά της Ρόδου παράγονται με βασικούς παράγοντες το λαμπρό ήλιο και το ήπιο κλίμα του νησιού και κέρδισαν πρόσφατα την Ονομασία Προέλευσης Ανωτέρας Ποιότητας.

Στη Ρόδο, υπάρχουν δύο αγορές, η μία μέσα στην παλιά πόλη και η άλλη στη νέα πόλη. Στην Πλατεία Εβραίων Μαρτύρων και στην πλατεία Ελευθερίας, θα βρείτε ζωγράφους που κάνουν πορτρέτα των περαστικών. Στη νέα πόλη, μπορεί η δραστηριότητα κατά μήκος της αγοράς να σταματά νωρίς, αλλά η Ρόδος φημίζεται για τη νυχτερινή της ζωή, οπότε κάντε ένα μικρό διάλειμμα και ετοιμαστείτε για... Rodos by night! Τα περισσότερα clubs βρίσκονται στη νέα πόλη, ενώ τα λεγόμενα ethnic bar κάνουν τη διαφορά, επειδή εκεί θα συναντήσετε συνήθως θαμώνες της ίδιας εθνικότητας. Όσον αφορά την διαμονή σας, υπάρχουν πολλές επιλογές, από απλά δωμάτια με καλό επίπεδο υπηρεσιών, μέχρι πολυτελή ξενοδοχεία 5 αστέρων.

Χρήσιμα τηλέφωνα:
Δήμος: 22413/61200
Αστυνομία: 22410/23849 & 22410/44140 (Τμήμα Τουρισμού: 22410/27423)
Νοσοκομείο: 22410/80000
Λιμάνι: 22410/22220 & 22410/28888.