Πληροφορίες για τη Ρόδο

από την Νίκη Κεφαλά
Πληροφορίες
 - Ρόδος
Φωτογραφία: Δημήτρης Ασιθιανάκης

Γνωστή και ως το Νησί των Ιπποτών, η Ρόδος είναι το μεγαλύτερο νησί των Δωδεκανήσων και βρίσκεται στο νότιο-ανατολικό άκρο της Ελλάδας. Έχει έκταση 1.398 τετραγωνικών χιλιομέτρων, 220 χιλιόμετρα ακτογραμμή και ο πληθυσμός της ανέρχεται στους 115.290 κατοίκους σύμφωνα με την απογραφή του 2011. Το νησί πήρε το όνομά του από το όμορφο λουλούδι ρόδο.

Με την είσοδο σας στο λιμάνι, επισκεφθείτε το Μανδράκι για μια βόλτα στα επιβλητικά ιταλικά κτίρια και αν βρίσκεστε εκεί αρχές Ιουνίου, θα απολαύσετε και τη γιορτή των λουλουδιών με παρέλαση αρμάτων. Κάντε στάση στο Πάρκο Ροδίνι με την όμορφη θέα στον κόλπο της Ιξιάς και αναβιώστε το παρελθόν στην αρχαία Ακρόπολη. Στο κέντρο της πόλης της Ρόδου αισθανθείτε σαν τους ιππότες, περπατώντας μέσα από τη Μεσαιωνική Πόλη. Συνεχίστε την περιήγησή σας με μια στάση στην Ιαλυσό με τον πανέμορφο κόλπο. Θα απολαύσετε την πλούσια βλάστηση στα χωριά Μαρίτσα και Μανδρίκιο. Θα εντυπωσιαστείτε από την Λίνδο, αλλά και από την Κοιλάδα των Πεταλούδων. Στα Αφάντου θα κολυμπήσετε στην απέραντη παραλία. Μια στάση αξίζει και το γραφικό χωριό του Αρχάγγελου. Στην Καλλιθέα και το Φαληράκι θα απολαύσετε τα κρυστάλλινα καθαρά νερά και την ατέλειωτη διασκέδαση που κρατάει μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

Στο νησί θα βρείτε νόστιμα και παραδοσιακά φαγητά που παρασκευάζονται από τοπικά υλικά, καθώς ανάμεσα στα παραδοσιακά προϊόντα του νησιού είναι τα δημητριακά, τα φρούτα (καρπούζι, πεπόνι, πορτοκάλια κ.α), οι ελιές, το μέλι, τα γαλακτοκομικά, το ελαιόλαδο, το κρασί αλλά και ο καπνός. Τα εξαιρετικά κρασιά της Ρόδου παράγονται με βασικούς παράγοντες τον λαμπρό ήλιο και το ήπιο κλίμα του νησιού, ενώ έχουν κερδίσει και την Ονομασία Προέλευσης Ανωτέρας Ποιότητας.

Στη Ρόδο υπάρχουν δύο αγορές, η μία μέσα στην παλιά πόλη και η άλλη στη νέα πόλη. Στην Πλατεία Εβραίων Μαρτύρων και στην πλατεία Ελευθερίας θα βρείτε ζωγράφους που κάνουν πορτρέτα των περαστικών. Στη νέα πόλη, μπορεί η δραστηριότητα κατά μήκος της αγοράς να σταματά νωρίς, αλλά η Ρόδος φημίζεται για τη νυχτερινή της ζωή, οπότε θα συναντήσετε πολλά clubs στη νέα πόλη όπου θα διασκεδάζετε μέχρι το πρωί. Όσον αφορά την διαμονή σας, υπάρχουν πολλές επιλογές, από απλά δωμάτια με καλό επίπεδο υπηρεσιών, μέχρι πολυτελή ξενοδοχεία 5 αστέρων.

Χρήσιμα τηλέφωνα:
Δήμος: 22413/61200
Αστυνομία: 22410/23849 & 22410/44140 (Τμήμα Τουρισμού: 22410/27423)
Νοσοκομείο: 22410/80000
Λιμάνι: 22410/22220 & 22410/28888.