Ο Κολοσσός της Ρόδου

από την Νίκη Κεφαλά
>
Κολοσσός
'Statues of deers in harbor of Rhodes city, Rhodes island, Greece' - Ρόδος
'Statues of deers in harbor of Rhodes city, Rhodes island, Greece' eans / Shutterstock

Ο Κολοσσός της Ρόδου είναι γνωστός από τον κανόνα των Επτά Θαυμάτων του αρχαίου κόσμου, ο οποίος είχε διαμορφωθεί τον 17ο αιώνα π.Χ. Το γιγαντιαίο άγαλμα, αφιερωμένο στον Θεό Ήλιο, προστάτη του νησιού της Ρόδου, ​​σχεδιάστηκε από τον γλύπτη Χάρη από τη Λίνδο, μαθητή του διάσημου Έλληνα γλύπτη Λύσιππου και του πήρε 12 χρόνια για την ανάπτυξη του έργου.

Λέγεται ότι το πρόσωπο του αγάλματος ήταν ορατό από την είσοδο του λιμανιού της Ρόδου. Αν και ο Κολοσσός θεωρήθηκε εξαρχής ως ένα αριστούργημα της τέχνης, δεν υπάρχουν ακριβείς πληροφορίες για τη μορφή και τη θέση του. Το ύψος του είχε εκτιμηθεί μεταξύ 27-31 μέτρα, και η εικόνα που κυριαρχεί είναι ότι αντικατοπτριζόταν ο Θεός Ήλιος, με τις ακτίνες γύρω από το κεφάλι του, κρατώντας έναν πυρσό στο χέρι του και στεκόταν στην είσοδο του λιμανιού, ενώ τα πλοία περνούσαν κάτω από τα πόδια του.

Με το φως του Ήλιου

Στην αρχαία μυθολογία, το νησί της Ρόδου ήταν το νησί του θεού Ήλιου. Όταν ο ελληνικός στόλος προσπάθησε να εισβάλει στο νησί το 304 π.Χ., οι κάτοικοι αντιστάθηκαν τόσο ισχυρά, που ο Έλληνας στρατηγός αναγκάστηκε να παραδοθεί και ο στόλος του συνελήφθηκε. Οι κάτοικοι της Ρόδου έχτισαν -από τα όπλα και τα πλοία που προέρχονταν από τον ελληνικό στρατό- ένα τεράστιο άγαλμα του Ήλιου, ως ευγνωμοσύνη προς το θεό που τους προστάτευε.

Το άγαλμα κατέρρευσε 66 χρόνια αργότερα από τον ισχυρό σεισμό του 226 π.Χ., και σύμφωνα με τις ιστορικές πηγές, κόπηκε στα γόνατα και έπεσε στο έδαφος, από όπου οι Ρόδιοι δεν έπρέπε να το μεταφέρουν, σύμφωνα με το μαντείο. Παρέμεινε εκεί μέχρι το 653 μ.Χ., ώσπου το μετακίνησε μια ομάδα Αράβων πειρατών.

Σήμερα, κανείς δεν ξέρει ακριβώς που και πως ήταν το άγαλμα. Έτσι, το μυστήριο συνεχίζεται ... Πολλοί πιστεύουν ότι βρισκόταν στη Λίνδο, το μεγαλύτερο λιμάνι της Ρόδου, ​​και τα πλοία περνούσαν κάτω από τα πόδια του. Ωστόσο, είναι πιθανό ότι το άγαλμα κατασκευάστηκε εντός της πόλης και κοιτούσε προς το λιμάνι. Τα περισσότερα από ότι γνωρίζουμε για το γιγαντιαίο Κολοσσό, βασίζονται σε όσα έγραψαν γι'αυτόν, οι συγγραφείς της εποχής εκείνης. Όπως όμως και να έχουν τα πράγματα, είναι ένα κομμάτι ιστορίας που αξίζει να δείτε απο κοντά!