Ιαλυσός - Ρόδος

από την Νίκη Κεφαλά
>
Ιαλυσός
'View of Trianta, Filerimos, Rhodes, Greece' - Ρόδος
'View of Trianta, Filerimos, Rhodes, Greece' BMJ / Shutterstock

Η Ιαλυσός (Τριάντα) αποτελούσε τόπο διακοπών των εύπορων κατοίκων της Ρόδου και γι'αυτό το λόγο, η περιοχή χαρακτηρίζεται από τα νεοκλασικά σπίτια της και τα μεγάλα αρχοντικά με τους φοίνικες στην αυλή τους. Η Ιαλυσός είναι το μεγαλύτερο χωριό της Ρόδου. Η παραλία -10 χλμ. σε μήκος- είναι μία από τις πιο θυελλώδεις στη δυτική πλευρά του νησιού. Είναι ιδανική εάν ψάχνετε καθαρά νερά για κολύμπι και φυσικά αν αγαπάτε το windsurfing, καθώς η παραλία Ιαλυσού θυμίζει κάτι από... Χαβάη! Μία προσεγμένη παιδική χαρά βρίσκεται στο κέντρο της. Την Ιαλυσό θα την συναντήσετε στο βόρειο-δυτικό τμήμα του νησιού, 8 χλμ. από την πόλη της Ρόδου. Οι επισκέπτες μπορούν να βρουν εδώ πολλά μεγάλα ξενοδοχεία με υψηλές προδιαγραφές και δύο σύγχρονα συνεδριακά κέντρα για την οργάνωση και τη φιλοξενία διεθνών συνεδρίων.

Τι να δω;

Εκείνο που αξίζει να επισκεφτείτε στην Ιαλυσό, είναι οι εκκλησίες της Κοίμησης της Θεοτόκου, του Αγίου Νικολάου και της Ζωοδόχου Πηγής. Επίσης, η υπόγεια βυζαντινή εκκλησία του Αγίου Γεωργίου του Χωστού με μεγάλες τοιχογραφίες του 15ου αιώνα. Μπορείτε να επισκεφθείτε ακόμα και το βουνό Φιλέρημο, όπου έχετε την δυνατότητα να δείτε παγώνια να περπατούν με... υπερηφάνεια δίπλα σας, και στη συνέχεια ρίξτε μια ματιά στο μοναστήρι των ιπποτών με το μεγάλο σταυρό στην κορυφή. Τελευταίο αλλά όχι λιγότερο σημαντικό αξιοθέατο, ο δρόμος του Γολγοθά με τα 134 σκαλιά (αυτό θα πει γυμναστική!), στις πλευρές του οποίου υπάρχουν αναπαραστάσεις των Παθών του Χριστού.

Η περιοχή έχει επίσης σημαντικό αρχαιολογικό ενδιαφέρον καθώς κατοικείται από τους προϊστορικούς χρόνους. Στο χωριό Τριάντα, ερείπια ενός μινωικού οικισμού και μυκηναϊκά νεκροταφεία έχουν βρεθεί στους γύρω λόφους. Στην αρχαία πόλη της Ιαλυσού, μία από τις τρεις μεγάλες αρχαίες πόλεις του νησιού, βρίσκεται η ακρόπολη των αρχαίων μνημείων, βυζαντινής και ιπποτικής περιόδου. Αξίζει να επισκεφθείτε τα ερείπια του ναού της Αθηνάς Πολιάδος. Οι χαρακτηριστικές επιγραφές στους βράχους, στη δυτική πλευρά, θεωρείται πως χρησιμοποιούταν για λατρευτικούς σκοπούς.

Για ένα χαλαρωτικό βράδυ, μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα από πολλές καφετέριες και εστιατόρια κατά μήκος της ακτής, να κάνετε μια βόλτα τρώγοντας τηγανίτες ή μπορείτε να επισκεφτείτε τα καταστήματα με σουβενίρ.

Να θυμηθώ: Αν τυχαίνει να βρίσκεστε στην περιοχή από Αύγουστο έως Σεπτέμβριο, απολαύστε τα «Ιαλύσια». Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μουσική, παραδοσιακούς χορούς και εκθέσεις με βιβλία και πίνακες ζωγραφικής.

Άστο καλύτερα: Εξαιρετικά πολυσύχναστες οι παραλίες, οπότε αν αναζητάτε ηρεμία, η επιλογή σας να έρθετε εδώ, είναι μάλλον λανθασμένη.
Ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα στην περιοχή Ιαλυσός