Αφάντου - Ρόδος

από την Νίκη Κεφαλά
>
Αφάντου
'Afantou-Bay in Greece' - Ρόδος
'Afantou-Bay in Greece' Harald Lueder / Shutterstock

Η Αφάντου είναι ένα από τα παλαιότερα χωριά της Ρόδου, ιδανική για διακοπές που θα σας δώσουν μια αίσθηση... τεμπέλικης ευτυχίας. Eίναι χτισμένη σε μια φυσική κοιλότητα ανάμεσα σε τρεις λόφους, ώστε να είναι αόρατη (από'δω πήρε και το όνομά της) από τη θάλασσα, με στόχο την προστασία των χωρικών από τις πειρατικές επιδρομές, που ήταν συχνές στο παρελθόν. Κατά μήκος της παραλίας του χωριού, υπάρχει ένα σύγχρονο γήπεδο γκολφ, το οποίο είναι ένα από τα καλύτερα στην Ελλάδα, και διάσημο σε όλο τον κόσμο επειδή είναι σχεδιασμένο από τον γνωστό αρχιτέκτονα Donald Harradine, ο οποίος έχει επίσης σχεδιάσει ένα πολύ μεγάλο αριθμό γηπέδων γκολφ στην Ευρώπη. Οι επισκέπτες μπορούν να δουν ακόμη μνημεία και αρχαίους τάφους. Και, επίσης, εκκλησίες όπως της Παναγίας και της Παναγίας της Καθολικής με τις εκπληκτικές τοιχογραφίες, που χρονολογούνται από τον 17ο αιώνα. Ειδικά αν τυχαίνει να βρίσκεστε στην περιοχή τον Αύγουστο, θα ζήσετε τη μεγάλη γιορτή της εκκλησίας.

Το χωριό είναι επίσης γνωστό για την οργανωμένη τεράστια παραλία του (5 χλμ.) με τα κρυστάλλινα καθαρά νερά και τα βότσαλα. Στην Αφάντου βρίσκεστε και δεν χρειάζεται να ανησυχείτε αν η παραλία είναι πολυσύχναστη ή αν θα τοποθετήσετε την πετσέτα σας κοντά σε κάποιον άλλο, απλά επειδή υπάρχει χώρος για τον καθένα! Αθλήματα όπως windsurfing και ποδήλατο είναι διαθέσιμα για όλους τους επισκέπτες. Προς το τέλος αυτής της παραλίας είναι μια άλλη παραλία που ονομάζεται Τραγανού (αλλά μόνο ένα μικρό μέρος της είναι οργανωμένο). Στην αριστερή πλευρά της Τραγανού, υπάρχουν πολλές σπηλιές, που οι λάτρεις της περιπέτειας μπορούν να εξερευνήσουν. Μόλις 7 χλμ. από τη Τραγανού, μπορείτε να κάνετε μια βόλτα στις Επτά Πηγές. Πρόκειται για μιας εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς περιοχή, με πολλά πεύκα και μια λίμνη που αποτελείται από επτά πηγές. Συμβουλή: να φέρετε μια ζακετούλα μαζί σας, γιατί εδώ, η θερμοκρασία είναι χαμηλή.

Afandou (Afantou) beach, Rhodes island, Greece
'Afandou (Afantou) beach, Rhodes island, Greece' - Yiorgos GR / Shutterstock

Αν το μόνο που χρειάζεστε είναι διασκέδαση, επισκεφθείτε το γεμάτο από κόσμο κέντρο της Αφάντου. Ντυθείτε άνετα και τα εστιατόρια (θα πρέπει να δοκιμάσετε τα Πιταρούδια-κεφτεδάκια με ρεβίθια και τη γεμιστή κότα με χυλοπίτες, γνωστό πιάτο στο νησί και ως όρνιθα με λουκούμι), οι καφετέριες, τα μπαρ, οι υπαίθριες αγορές και τα καταστήματα, σας περιμένουν! Μην ξεχάσετε να πάτε στην έκθεση των πολύχρωμων χειροποίητων χαλιών, ίσως να ανακαλύψετε κάτι που σας αρέσει. Οι ντόπιοι λένε ότι κάποια από τα χαλιά είναι μαγικά! Ποιος ξέρει;

Να θυμηθώ: Κάντε μια βόλτα με το τρενάκι που ξεκινά από την κεντρική πλατεία της Αφάντου και απολαύσετε τη διαδρομή με θέα την απέραντη παραλία.

Άστο καλύτερα: Η κολύμβηση είναι ότι καλύτερο μπορείτε να κάνετε στην Αφάντου, αλλά να προσέχετε, καθώς τα νερά βαθαίνουν απότομα.
Ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα στα Αφάντου