Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Ρόδου

από την Νίκη Κεφαλά
Αρχαιολογικό Μουσείο Ρόδου
'Archaelogical museum,old town Rhodes, Greece' - Ρόδος
'Archaelogical museum,old town Rhodes, Greece' Karel Gallas / Shutterstock

Είστε έτοιμοι για ένα ταξίδι στην αρχαία Ρόδο και τα γύρω νησιά; Το Αρχαιολογικό Μουσείο στεγάζεται από το 1916 στο κτίριο του Νοσοκομείου των Ιπποτών, στην πλατεία Μουσείου, κοντά στο λιμάνι της πόλης της Ρόδου. Σε αυτό το μνημειώδες και βιοκλιματικά σχεδιασμένο κτίριο, εκτίθενται αρχαιολογικά ευρήματα από διάφορες περιοχές της Ρόδου. Η κατασκευή του ξεκίνησε το 1489 από τον Μεγάλο Μάγιστρο ντε Λαστίκ με τα χρήματα που του άφησε o προκάτοχος του Φλουβιανός, αλλά ολοκληρώθηκε 49 χρόνια αργότερα από τον Μαγίστρο Ντ' Αμπουσόν. Είναι χτισμένο σε γοτθικό στιλ με αναγεννησιακά στοιχεία.

Κριτώ και Τιμαρίστα

Υπάρχουν ευρήματα από την αρχαία Ιαλυσό και την αρχαία Κάμειρο, γλυπτά από την αρχαϊκή, κλασική, ελληνιστική και ρωμαϊκή περίοδο, καθώς και ψηφιδωτά δάπεδα από την ελληνιστική εποχή, από την πόλη της Ρόδου. Η κύρια είσοδος οδηγεί σε μια εσωτερική αυλή με ένα εντυπωσιακό μαρμάρινο λιοντάρι και με ψηφιδωτό δάπεδο από παλαιοχριστιανική εκκλησία του 5ου αιώνα π.Χ. Στον πρώτο όροφο, υπάρχουν γλυπτά από την εποχή των ιπποτών, καθώς και επιτύμβιες στήλες, με πιο χαρακτηριστική την ανάγλυφη Στήλη Κριτούς και Τιμαρίστας, που αποτελεί το καλύτερο δείγμα ροδιακής πλαστικής και ένα από τα άρτια σωζόμενα έργα της κλασικής περιόδου. Εικονίζονται δύο γυναικείες μορφές, η Κριτώ και η Τιμαρίστα, προφανώς μητέρα και κόρη, των οποίων τα ονόματα έχουν χαραχθεί πάνω από τα κεφάλια τους. Οι δύο μορφές αγκαλιάζονται τρυφερά, ακουμπώντας η μία τον ώμο της άλλης, ωστόσο το βλέμμα τους δεν συναντιέται. Στη μεγάλη αίθουσα των ασθενών, εκτίθενται ανάγλυφες επιτύμβιες στήλες των ιπποτών, εμβλήματα των ιπποτών και μία ρωμαϊκή σαρκοφάγος που χρησιμοποιήθηκε ως τάφος του Μεγάλου Μαγίστρου Κορνεγιάν. Στην τραπεζαρία είναι τοποθετημένα επιτύμβια ανάγλυφα από τη Νίσυρο.

Γλυπτά

Στις αίθουσες της νότιας πλευράς της γκαλερί εκτίθενται δείγματα της ροδιακής πλαστικής από την αρχαϊκή μέχρι τη ρωμαϊκή περίοδο. Στον κήπο του Μουσείου εκτίθενται γλυπτά όπως το άγαλμα της Νίκης και ανάγλυφες στήλες από την ελληνιστική περίοδο. Στα δεκαπέντε δωμάτια της βόρειας και δυτικής πλευράς του ορόφου υπάρχουν σύνολα ταφής (αγγεία και μικροαντικείμενα) από τον 9ο έως τον 4ο αιώνα π.Χ., προερχόμενα από τις ιταλικές ανασκαφές στη νεκρόπολη της αρχαίας Ιαλυσού και Καμείρου. Από τα αγγεία ξεχωρίζει ο αμφορέας τύπου Φικελλούρων, με αναπαραστάσεις ζώων. Στις αίθουσες 14 και 15 εκτίθενται μαύρα και κόκκινα αγγεία του 6ου, 5ου και 4ου αιώνα π.Χ. Επίσης, στον ίδιο όροφο παρουσιάζονται οκτώ κοσμήματα από την μυκηναϊκή εποχή και ασημένια νομίσματα από την ελληνιστική εποχή.

Archaeological museum of Rhodes at Greece
'Archaeological museum of Rhodes at Greece' - Panos Karas / Shutterstock

Ώρες λειτουργίας: Τετάρτη - Δευτέρα: 08:00-15:00 και Τρίτη κλειστά για τους χειμερινούς μήνες και καθημερινά 08.00-20.00 για τους καλοκαιρινούς μήνες. Είσοδος: 6€. Δωρεάν είσοδος σε παιδιά και μαθητές. Τηλέφωνο: 22413/65256.